अनारको नियमित सेवनले क्यान्सरको जोखिम पनि कम गर्ने अनुसन्धानले देखाएको छ ।अनारमा धेरै प्रकारका भिटामिन, फाइबर, हेल्दी फ्याट, प्रोटिन, म्याग्नेसियम, पोटासियम, फस्फोरस, एन्टिअक्सिडेन्ट र पोलिफेनोल पाइन्छ जसले मस्तिष्कमा सुरक्षात्मक प्रभाव बढाउँछ। यी यौगिकहरूले अक्सिडेटिभ तनाव कम गर्दछ, जसको कारण मस्तिष्क स्वस्थ र शान्त रहन्छ।यस्ता छन् अनारका फाइदाहरू
इन्फ्लेमेसनबाट मुक्ति
पबमेड सेन्ट्रल जर्नलको रिपोर्ट अनुसार, अनारको सबैभन्दा महत्त्वपूर्ण गुण यो हो कि यसले कोशिकाहरूबाट इन्फ्लेमेसनलाई हटाउँछ। जब शरीरका कोशिकाहरू इन्फ्लेमेसन हुन थाल्छन्, यसले फ्री रेडिकलहरू उत्पादन गर्छ र अक्सिडेटिभ तनाव निम्त्याउँछ। यसले मधुमेह, मोटोपना, मुटुरोग आदि जस्ता धेरै दीर्घकालीन रोगहरू निम्त्याउँछ। अनारले यो इन्फ्लेमेसन कम गरेर पुरानो रोगहरूको जोखिम कम गर्छ।
क्यान्सर प्रतिरोधी गुणअनुसन्धानका अनुसार अनारमा एलाजिटान्स र प्युनिकलगिन नामक यौगिकहरू पाइन्छ जसमा क्यान्सर प्रतिरोधी गुण हुन्छ। यो कम्पाउन्डले कलेजोको क्यान्सरको प्रारम्भिक चरणमा ट्युमरको निर्माणलाई रोक्छ। अध्ययनका अनुसार, यसले क्यान्सर कोशिकाहरूको वृद्धिलाई रोक्छ, विशेष गरी स्तन क्यान्सर र प्रोस्टेट क्यान्सरको अवस्थामा।
हृदयको लागि लाभदायक
अनारमा पाइने पोलिफेनोलले मुटुको मांसपेशीहरूमा इन्फ्लेमेसन कम गरेर अक्सिडेटिभ तनाव हटाउन मद्दत गर्दछ। यो कम्पाउन्ड मुटुको स्वास्थ्यलाई बढवा दिन लाभदायक साबित हुन्छ। अध्ययनले यो पनि प्रमाणित गरेको छ कि मुटु रोगबाट पीडित व्यक्तिले अनारको जुस खाँदा छाती दुख्ने समस्याबाट राहत मिल्छ । अनारले कोलेस्ट्रोलको स्तर पनि घटाउँछ र समग्र मुटुको स्वास्थ्यलाई बलियो बनाउँछ र मुटुसँग सम्बन्धित रोगहरूबाट बचाउँछ।
पिसाब सम्बन्धी समस्याबाट छुटकारा
यदि पिसाब सम्बन्धी समस्या छ भने त्यसमा अनार धेरै प्रभावकारी साबित हुन्छ। अनारले मिर्गौलामा पत्थरी बन्न दिँदैन। यसबाहेक अनारमा पाइने तत्त्वले रगतमा अक्सालेट, क्याल्सियम र फस्फेटको मात्रालाई नियन्त्रण गर्छ। यी सबैले पिसाबमा समस्या निम्त्याउँछ।